4

Letní olympiáda dětí a mládeže, 24. – 28. června 2017, Brno – olympionik Kačka

Hry LODM proběhly v Brně od 24. do 28. června 2017. Tohoto sportovního svátku se zúčastnilo 3623 reprezentantů všech krajů ČR, ti soutěžili v 91 disciplínách 22 sportů. V plaveckém týmu Moravskoslezského kraje jsme i my měli svou zástupkyni Kateřinu Fukovou.

Pro Kačku byla samotná účast na olympiádě splněním sportovního snu, poctou a zároveň výzvou (první závody v 50-ti metrovém bazénu před zraky stovek diváků a televizních kamer). Na závod se do posledních dní poctivě připravovala a její úsilí se zúročilo v sérii skvělých výkonů, které během tří soutěžních dnů v bazénu Za Lužánkami předvedla. Byla nominována do všech kraulových a motýlkových disciplín olympijského programu a z nabitého startovního pole se v rozplavbách pokaždé prodrala do finálové osmičky nejlepších. Ve finále zaznamenala nejlepší umístění v disciplíně 100VZ, kde skončila na 6. místě, na 50VZ obsadila 7. příčku. Na 200VZ, 200M a 100M skončila na 8. pozici. Povedla se jí i čtyřstovka, ve které také zabodovala na 12. místě.

Kačka si zaplavala 7 osobních rekordů, do týmového hodnocení přidala celkem 41 bodů a přispěla tak k zisku 4. místa MSK v plaveckých soutěžích i v celkovém hodnocení krajů. Tyto nesporné sportovní úspěchy byly ale jen částí odměny, kterou Kačka získala. Atmosféra „malé“ olympiády byla opravdu velkolepá, jihomoravští hostitelé uspořádali nádherný podnik, celá moravská metropole žila na konci června sportem, mládím a zábavou. Plavecké závody byly precizně zorganizovány včetně mediální podpory, vše klapalo na výbornou, superlativy zaslouží i tým rozhodčích. Pro závodníky a trenéry byly připraveny důstojné podmínky i co do ubytování, stravování, dopravního servisu a doprovodných aktivit. Naši plavci se zúčastnili zahajovacího ceremoniálu na Brněnském výstavišti, byli fandit basketbalistkám, stihli si ještě zatrénovat na Ponávce a s olympiádou se rozloučili při závěrečném ceremoniálu v Olympijské vesnici před Olympijským domem. Dobře bylo postaráno i o fanoušky, na sportoviště byl jednoduchý přístup a i ti, kteří se do Brna nedostali osobně, si mohli sportovní výkony i atmosféru vychutnat prostřednictvím přenosů České televize na ČT sport, ČT D a internetových streamů.

Ano, povedlo se to, Kačce, našim plavcům, reprezentaci Moravskoslezského kraje, ODM i celému olympijskému hnutí. Děkujeme všem za nevšední chvíle a přejeme hodně sil do dalšího sportovního úsilí!

Fotky z LODM.


Středa 28. 6. – Na 50VZ v rozplavbách za 30,34 a pátý postup do finálové osmičky. I na 400VZ Kačka boduje pro tým moravskoslezského kraje (12. místo). Ve finále na 50VZ mezi naprostou sprinterskou elitou ČR 7. příčka, nádherná podívaná!

Celkové výsledky  zde, tady jsou celkové výsledky podle krajů.

Souhrnný článek o této mimořádné akci píšeme, bude i pár fotek. Díky všem za podporu, bylo to nádherné.

—————————————-

Úterý 27. 6. – další 2 skvělá vystoupení, na 100VZ 5. čas v rozplavbách, ve finále 6. místo a první účast na vyhlášení vítězů ODM! K tomu výborné 8. místo ve finále na 100M.

Výsledky druhého dne zde.

—————————————-

Pondělí 26. 6. – Kačka zahájila své účinkování na Olympiádě pěkně zostra, 2 disciplíny, 2x postup do finále a dvě skvělá 8. místa na 200M a 200VZ.

Tady jsou výsledky z prvního dne.

—————————————-

Naše 12-ti letá plavkyně Kateřina Fuková byla trenéry reprezentace Moravskoslezského kraje přihlášena do maximálně možného počtu 6 disciplín. I díky výborným výsledkům z Mistrovství ČR je nasazena hodně vysoko v disciplínách 50VZ, 100VZ, 200VZ, 100M a 200M.

Ať se i v brněnské padesátce daří! Budeme ti od pondělí 26. do středy 28. června všichni držet palce!

Tady jsou startovní listiny, přihlášky krajů a přijatí do disciplín.

Web ODM, sledujte také na ČT sport, ČT D, na FB, Twitteru, Youtube…(posílejte odkazy kde jste co zajímavého zahlédli, dáme je sem). Slavnostní zahájení tady (Kačka v záběru v čase 59:25).

Přenosy plaveckých závodů on-line na  statistika.cz.

Komentáře(4)

  1. Andrlovi:

    Kačko, myslíme na tebe a držíme ti pěsti. Jsi nejlepší ????

  2. Holanikovi:

    Gratulujeme Kacko k 6. mistu na 100 vz. Bylo to krasne, jen tak dal, treba vyjde i bedna.

  3. Bára Tobolová:

    Celé poslední dny jsem sháněla za sebe náhradu do práce, abych Kačku mohla vidět nejen online, ale i really 🙂 Povedlo se to poslední den. Kačka naplnila své účinkování na Olympiádě absolutně fantasticky. Startovala v maximálním možném počtu disciplín. Ve všech postupových se probojovala do finále mezi 8 nejrychlejších děvčat v republice. Ačkoli na medaile to nestačilo, víme, že Kačka je ohromná závodnice. Všechna děvčata, která Kačku porazila, trénují v ideálních podmínkách a mnohonásobně více. Naše Kačka s nimi drží krok a za všechny trenéry musím napsat, že cítíme velkou hrdost.
    Olympijská atmosféra je neopakovatelná. Cesta do Brna stála za to, cítít s týmem Moravskoslezského kraje je cenný osobní zážitek. Kačko, děkuji. Užij si prázdninový odpočinek.
    Bára Tobolová

  4. Iveta:

    Parádní výsledky! V našich podmínkách… Úžasné!!! Díky všem… Kačce, trenérům… teď už přeji všem pohodové prázdniny… na Šumavě, u moře, na horách, v kruhu těch nejbližších! 🙂