Naše plavkyně zářily v Bruntálu na Grand Prix

Reprezentantky PO F-M zazářily na Grand Prix Bruntálu v plaveckém pětiboji 21. -22. 3. 2015

První jarní víkend strávily naše plavkyně Kateřina Fuková a Karla Chlopčíková na osmém ročníku plaveckého pětiboje v Bruntálu. Tyto závody s mezinárodním obsazením jsou prověrkou plavecké všestrannosti nejlepších borců. Za největší hvězdu letošního ročníku lze považovat Vladislava Bragina, aktuálního světového rekordmana na 100P v kategorii Masters, reprezentanta klubu Poseidon Moskva, famózního prsaře a prima chlapíka, co ochotně rozdává autogramy malým adeptům plaveckého sportu.

Závodníci kategorie D (roč. 2005 a mladší včetně Kačky) soupeřili na čtyřech 50-ti metrových tratích v pořadí motýl, znak, prsa, volný způsob a v závěrečném OPZ na 100m, starší borci (Kája v kategorii C roč. 2003-2004) měřili síly na pěti 100 metrových trasách (M, Z, P, VZ a OPZ).

Slunečnou sobotu závodníci začali motýlkářskými disciplínami, následovaly závody na znak a prsa. Obě naše závodnice si ve všech disciplínách zaplavaly nové osobní rekordy a svými výkony se po prvním dni usadily shodně na průběžném 3. místě. Kačce nejlépe vyšel závod na 50M, časem 39,55s ve své kategorii zvítězila, Káju nejvíc potěšil skvělý výkon na 100Z, kde si časem 1:20,63 vyplavala 3. místo.

Neděle uvítala plavce ochlazením a dokonce několika sněhovými vločkami, v areálu bruntálského wellness bylo ale teplo a postupně stále více horko až žhavo, protože poslední dvě disciplíny měly právě teď vyřešit hádanku toho, kdo bude letošním šampionem, kdo druhý, třetí, bramborový…

Kraulové disciplíny oběma našim závodnicím vyšly skvěle. Kačka časem 34,67s vyhrála a poprvé ve své závodní kariéře překonala hranici 300 bodů a to o jeden,  první bod. Karla si také zaplavala výborný osobní rekord 1:09,64 a za svůj nejhodnotnější výkon v celém klání 393 bodů obsadila 3. místo.

V kategorii D se o celkovém pořadí v pětiboji rozhodovalo až v poslední disciplíně 100 OPZ v přímém souboji tří adeptek na vítězství seřazených po čtyřech disciplínách za sebou s minimálními odstupy. Lítý boj (4 nejrychlejší závodnice doplavaly v rozmezí 0,7s) rozhodl o konečném pořadí, Kačka Fuková dohmátla o 12 setin za vítězkou na druhém místě a vybojovala tak i celkově stříbrnou příčku v pětiboji s odstupem pouhých 14 bodů za vítězkou.

Kája Chlopčíková si na 100 OPZ zaplavala svůj pátý osobní rekord, obsadila 3. příčku a potvrdila tak své celkové bronzové umístění v pětiboji. Konečné pořadí na stupních vítězů v kategorii C se tak stalo opakováním výsledků kategorie D z roku 2013, které ovládla stejná trojice vítězek.

Stručně a v číslech: 10 startů, 10 osobních rekordů, 7 umístění „na bedně“ v jednotlivých disciplínách (Kačka 2-1-0, Kája 0-0-4), stříbro a bronz v pětiboji.

A spoustu zážitků, nových zkušeností a dojmů jsme si ještě dovezly z výletu do kraje zubatých žab.

Děkujeme Kačce i Káji za vynikající a jedinečnou reprezentaci na tak prestižních  mezinárodních soutěžích.

Fotogalerie