Letní mistrovství ČR a naše Kája

Letošní poslední závody shrnul Ferdinand K. sobě daným nadhledem a nezoufáním…

Dáváme mu tentokrát prostor …

Důležité je zúčastnit se, vyhrává jen ten, kdo to nechápe…

Místo konání Mistrovství České republiky v plavání staršího žactva ve dnech 25.-26. 6. 2016 vybral opravdu zatvrzelý antimoravák!!! Dál než Ústí nad Labem už je jen New York a Antarktida… I přivítání Frýdeckomístecké delegace slovy „Jé vy jste z Třince (???), tak to asi čipy od skříněk neznáte, co?“, nás v tomto přesvědčení jen utvrdilo. Nicméně silná účast našeho oddílu jedním plavcem Karlou Chlopčíkovou ve třech disciplínách neodradila od účasti ani vzdálenost 457 km.

Sobotní slavnostní uvítání v moderním bazénu se neslo v duchu brilantně zazpívané hymny dvou místních talentů a pak už následovalo jen techno a další hlukový teror. Oddílů bylo celkem 87 (!!!) a každý si bránil zuby nehty svou lavičku, o čemž se přesvědčila naše dvoučlenná delegace. Ten den se konalo v Ústí nad Labem Mistrovství světa v boxu, tak některé prvky tohoto sportu našly své uplatnění i v plavání.

Soupeřky naší Karly jevily parametry žen na vdávání, takže medailové ambice šly prudce dolů a Coubertenovo heslo o nedůležitosti vítězství se stalo Frýdeckomísteckým mottem celého víkendu. První ze třech disciplín, na které byla naše oddílová členka nominována, bylo 100 prsa. Do osmdesáti metrů to vypadalo, že Kajá na Coubertena zapomněla, ale pak si vzpomněla a posledních dvacet metrů nechala soupeřkám dostatečný náskok, aby náhodou nevyhrála. Čas 1:27,50 a dvacátá první pozice tuto jistotu potvrdil.

Po povinném poledním šlofíku ve čtyřhvězdičkovém hotelu, kde mají teplé pivo, se odpoledne Kája statečně poprala s tratí 50 volný způsob a opět hrdinsky nevyhrála. Krásné devatenácté místo s časem 31,03 jistě uspokojilo jejího ducha olympionismu.

Druhý den 200 prsa opět potvrdilo plán zúčastnit se, ale hlavně za žádnou cenu nevyhrát. Zatímco soupeřky trapně uháněly vpřed, Kája si cestou zopakovala slovíčka z angličtiny, zazpívala si Okolo Frýdku cestička a pekelným tempem završila úspěch v plnění oddílového předsevzetí. Čas 3:09,73 a dvacátá čtvrtá pozice je krásným počinem na cenu gentlemana závodů.

Štafetu závodníků nebo trenérů nebo rodičů kupodivu naší početné delegaci neumožnili, takže tímto skončil víkend splněných předsevzetí.

Příští rok opět na MČR ve větším a hojnějším počtu!

 

Ferdinad Kolísko

 

Velice děkujeme Ferdinandovi alias Liboru Chlopčíkovi za závěrečnou úsměvnou vsuvku s nadhledem a zasloužený dík a obdiv patří naší Kájce! Vydala se jako jediná na vysoce prestižní závody a nezklamala. Neplatí vždy opravdu, že vítěz bere vše … i ten, který dal do celoroční přípravy svoje maximum a nezískal vavříny je hoden pocty a pochvaly. Opravdový vítěz nemusí stát na stupních … vítězem je každý, který dře a snaží se nad své limity. Vážíme si všech našich ohromných plavců, závodníků, dětí, které denně trénují, aby nalezly samy sebe. Jsou to hodiny, týdny, měsíce pečlivé a těžké přípravy, aby se posunulo svými časy pár nejúspěšnějších. I tak si moc vážíme Vaší práce,  usilovnosti a odříkání.  Obrovské díky patří jejich úžasným rodičům a trenérům, kteří se snaží je provést cestou necestou … aby jednou vyhráli to nejpodstatnější…

 

 

„V životě je vždycky všechno jinak – ale život je taky to, co z něho člověk sám udělá, kolik ze sebe do něj vloží, co zachrání ze všech proher a vítězství, ze všech křižovatek času.“
– Anton Myrer

Fotogalerie