ŠTIAVNICKÝ KAHANEC

„To jsou nejlepší závody v životě“ – řekl Adam Holaník po prvním dnu v Banské Štiavnici. Do města UNESCO, středoslovenského hornického města s bohatou a slavnou historií naše malá výprava vyrazila v brzkém a chladném sobotním ránu. Na Slovensko cestovalo 7 dětí. Holky 2005ky: Kačka Fuková, Verča Fránková, Míša Tůmová a Lucka Blahutová, kluci Adam Andrle, Martin Polach a ještě jedna 2007ka – Adama Adrián Holaník. Ráno byl na teploměru sotva 1 °C, kolem geografického středu Evropy, který byl na naší cestě nedaleko Kremnice, ležel už sníh. Banská Štiavnica nás přivítala modrou oblohou, takže jsme si stihli před startem závodů prohlédnout krásná zákoutí města.

Štiavnický bazén patřil v dobách svého vzniku mezi nejmodernější a nejhezčí v bývalé společné republice. Všem se na bazéně líbilo a atmosféra slibovala kvalitní závody. Vždyť se tam sjeli nejlepší závodníci z celého Slovenska a mezi nimi se neztratila ani naše výprava. Sice jsme nezískali medaile, ale mnoho osobních maxim a příslib, že příště…se budeme prát o příčky nejvyšší.

Nejvýraznější zlepšené výkony naší výpravy předvedl Adam Andrle. U 100 P si polepšil o téměř 4 s na 1:38.45. Podobné to bylo i na 50 P a 50 Z. Vysloveně překvapením se stal Adamův výkon na 100 Z. Tuto disciplínu plaval vůbec podruhé v životě a čas 1:29,16 je příslibem, že se nám rodí nový „znakař“. I Martin Polach tentokráte zářil a i jemu se dařilo ve všech disciplínách. Martin tak ví, že poctivý trénink se vyplácí. Na 50 M byl na Slovensku z naší výpravy nejrychlejší a i on se už dostal pod 40 sekund, zaplaval za 38,57.

Holky „2005ky“ si své některé výkony také malinko posouvaly a fakt, že se jim povedlo tzv. držet krok se svými nejlepšími výkony znamená, že tréninková sezóna se rozjíždí dobře.

Letošním benjamínkem všech velkých závodů je Adam Holaník. I on se zlepšil a mohl nasát atmosféru velkých závodů. V Banské Štiavnici závodilo 26 klubů, z toho 3 z ČR. Závodníků bylo kolem 300. Mezi závodníky patřilo i několik členů slovenské národní reprezentace. Srdce naší výpravy si ovšem získal plavec s domácího klubu – Matej Ernek, který si svým výkonem na 100 M (57,65) vysloužil potlesk a naše děvčata pak od něj vyloudila autogram na památku. Stal se pro naše malé motýlkářky vzorem. 🙂

Výlet na Slovensko byl zážitkem a těšíme se opět na další, už 37. ročník !

Díky všem našim plavcům, za bezvadnou reprezentaci! A trenérům Báře Tobolové a Honzovi Holaníkovi, kteří byli štíty pro naši výpravu pro tentokrát! 🙂  Ohromná souhra a podpora v každém momentu.

https://delfinifm.rajce.idnes.cz/Banska_Stiavnica_-_Stiavnicky_kahanec/

Video ze závodu zde