Vinný výlet do sídla knížat :-)

V sobotu 15.10.2016 se uskutečnila podzimní slunečná akce “sklípek”.  Již z loňského průzkumného mini zájezdu jsme zjistili, kam stojí za to nahlédnout. 🙂

První známá písemná zmínka o Valticích (tehdy psaných jako Veldesperch) pochází z 10. ledna 1193.  Za Karla I. z Liechtensteinu (nar. 1569, vládl v letech 1595-1627) bylo rozšířené sídlo dále opevňováno, zřejmě v souvislosti s hrozícím tureckým nebezpečím.

Historie Valtic a celého Valtického zámeckého areálu je natolik bohatá, že stojí za důkladnější prozkoumání.

Rezidenční funkce a ambice majitelů vytvořily v průběhu staletí mohutné sídlo, které poskytovalo dostatek prostoru pro knížecí dvůr a zároveň vyjadřovalo prestiž knížat z Liechtensteinu, jednoho z nejmocnějších rodů v podunajském prostoru. Celý zámecký areál včetně krajiny a staveb v okolí je natolik významnou památkou, že byl v roce 1996 zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Více o zámku na

zamek-valtice.cz

My jsme jej navštívili krátkou procházkou. Slunečné odpoledne nám poskytlo krásné výhledy na zahrady, zákoutí, bylinkové zahrady, sochy, svingy či mučící a stinné zákoutí zámku.

Opět jsme navštívili sklep Grand Veneur pana Romana Zapletala ve Valticích. Ochutnávali jsme postupně deset vzorků vín od bílého, přes růžové, až po červené a také jeho dvě speciality. Sklep Grand Veneur je součástí zámečku La Veneria (původně sídlo vrchního lovčího liechtensteinských knížat), takže jsme se šli podívat i do Rytířského sálu, který mnohé inspiroval k pořízení neobvyklých snímků …  (ve fotogalerii jen malinká část.)

K dobrému vínu patří i skvělé jídlo a také neodmyslitelná hudební produkce. O tu se postaral pan Pavlíček Vít se svým akordeonem a citem pro atmosféru. Předvedl, že to s ním opravdu umí a že dokáže zahrát a zazpívat opravdu širokou škálu a paletu písniček – od lidových, přes umělé, popové a i nějaká rocková se našla… Tak si na své mohl přijít opravdu každý a zpíval i ten, kdo původně nechtěl! 🙂

Bylo to pohodové, relaxační odpoledne, večer i noc… kde nebyla nouze o radost, salvy smíchu, vznik nových přátelství a utužení těch stávajících. Kinopolis a noční hity byly nočním završením bezvadného relaxačního pobytu!

Paní, která procházela ranními Valticemi, nás opět (jako loni) přivítala do nového dne vtípky tak jadrnými, že pro většinu z nás ukončila pobyt tečkou … více než humornou.  Její povzbudivá slova, životní nadhled a modlitby … žel nelze reprodukovat… stejně jako videa případně natočená. Co můžeme doporučit… příště, pojeďte s námi!!! Garantujeme Vám, že starosti necháte opravdu … doma! 🙂

Fotogalerie

Děkujeme všem, kteří jeli s námi a svou účastí tak přispěli k mnoha krásným okamžikům!

Vaši trenéři POFM

 

Některé z reakcí:

” Ještě dnes vstřebáváme bohaté zážitky z víkendu. Moc se nám to líbilo, víno bylo vynikající – samozřejmě jsme si 
nějaké dovezli i domů. Úžasná byla hudební produkce na harmoniku a zpěv, do kterého jsme se také zapojili. Už se těšíme na další akci…”  

“Hudební vstupy pana profesora byly bohatší než mnohé akce, které jsem v posledních mnoha letech zaznamenala…” 

“Dnešní doba není doba parních válců… ta doba je pryč, ale někdy se cítím,  jak pod válcem dnů … jeden den s Vámi byl pro mě zážitek… uvolnění… a načerpání energie… jsem rád za partu normálních lidí… nejen k našim dětem…ale i k nám dospělým… díky moc za organizaci  … příště jedu znovu!”

“Zapomněl jsem na starosti… děkuji!”

Kdo chcete ještě přispět fotografiemi napište… doplníme 🙂