Krajský přebor mladšího žactva, Opava 26. listopadu 2016

Na oblastní (krajský) přebor se tentokrát vydala do Opavy výprava čítající 19 členů, kteří se svými výkony do tohoto významného závodu kvalifikovali, a naše zastoupení bylo mezi soupeři z 16 oddílů severní Moravy tentokrát nejpočetnější.

Pro devítileté závodníky ročníku 2007 to byl také vrcholný závod zimní sezóny. Tom Mrázek si vylepšil dvě osobní maxima a ve všech čtyřech disciplínách se umístil v první desítce nejlepších. Adam Holaník si také vylepšil dva osobáky  a na 50M získal 3. místo. Viktorka Kochová také 3x posunula svá maxima, na tratích 50Vz a 100OPZ jí unikla medailová pozice jen o pomyslný fous.  I Apolenka Fuková si zaplavala tři osobáky a na trati 100P získala třetí příčku. Nejvíce se dařilo Káje Kišové na jejích oblíbených kraulových tratích, na 50VZ skončila 3. a na náročné dvoustovce vyhrála a stala se tak krajskou přebornicí.

Mezi závodníky ročníku 2006 se poprvé takovéhoto klání zúčastnil Jirka Rjaba. A vyšlo mu to výborně, tři osobní maxima, bronz na 50P a stříbro na 50M jsou toho dokladem. Ještě o trochu více se dařilo Matějovi Saksovi, který všech svých 6 startů proměnil v medailová umístění a na tratích 50P, 100P a 50m se stal krajským přeborníkem. Amálka Tkadlecová a Liduška Pavelková (ta byla na OPŽ také poprvé) si vylepšily některé osobní výkony a pronikly i do první desítky umístění.  Adélka Klančíková se mezi desíti nejlepšími umístila celkem 6x, v disciplíně 100P dosáhla až na bronzovou příčku. 2 x své časy posunula o šest sekund! Podobně i Helenka Lednická svých 6 startů proměnila ve výborná umístění, na 50Z skončila třetí a na 100M druhá. Ája Chlopčíková se také pokaždé vešla mezi nejlepší, triumfovala na trati 100M a stala se tak další přebornicí kraje z našich řad.

Nejzkušenějšími zástupci byli naši jedenáctiletí plavci ročníku 2005. Sam Chlopčík také proniknul do elitní desítky výkonem na trati 100Z. To se povedlo i Martinovi Polachovi a Adamovi Andrlemu ve všech zaplavaných disciplínách. Adam si vylepšil 5 osobních rekordů a vybojoval 2. místo na náročné kraulové osmistovce. Martin si také 2x posunul osobák a získal zasloužený bronz rovněž v disciplíně 800VZ. Lucka Blahutová si vyplavala dvě pěkná 5. místa v disciplínách 200P a 400VZ. Verunka Fránková si vylepšila 3 osobní výkony a na trati 50M vybojovala bronz. Míša Tůmová si také 3x vylepšila osobní maximum, nejvíce na 200VZ a za tento výkon získala stříbrnou příčku. Kačka Fuková ve všech pěti svých individuálních startech vybojovala medaili, dva bronzy na 100VZ a 200VZ a tři stříbra za 50VZ, 100M a 50M.

Výborné výkony podaly i naše štafety. Kluci v obou disciplínách 4x50PZ a 4x50VZ v sestavě Sam Chlopčík-Jirka Rjaba – Matěj Saksa – Martin Polach – Adam Andrle skončili kousíček „pod bednou“ na 4. místě. Dívčí štafeta roč. 2005 v tradiční sestavě Kačka Fuková – Lucka Blahutová – Verča Fránková – Míša Tůmová i tentokrát v obou závodech nenašla přemožitelky a stala se dvojnásobně přebornickou.

Pro deseti a jedenáctileté plavce byly tyto závody zároveň kvalifikací na Pohár ČR, který se za dva týdny bude konat v Karviné resp. Třebíči. Věříme, že časy zaplavané v Opavě budou pro mnohé naše závodníky splněným kritériem pro přijetí.

Byl to náročný a krásný plavecký den. Moc děkujeme všem účastníkům za předvedené výkony, odhodlání a týmového ducha. Gratulace těm nejúspěšnějším a přání krásného adventního času Vám všem.

Fotogalerie