Krajské přebory žactva – Nový Jičín, Karviná – červen 2018

Během prvních dvou červnových víkendů proběhly v Novém Jičíně a Karviné Krajské přebory žactva Moravskoslezského kraje. Tyto závody jsou nejen utkáním o tituly krajských přeborníků, ale také poslední kvalifikační příležitostí pro adepty účasti na vrcholných závodech sezony tj, Mistrovstvích resp. Pohárech České Republiky. I naši plavci májí ambice se na „mistráky“ probojovat a na „krajácích“ se proto snažili předvést vše, co až dosud natrénovali. Z programu přeborů byly vyděleny dlouhé trati (800 a 1500 VZ, ty jsme plavali na konci dubna) došlo tedy ke zkrácení programu KPŽ a vytrvalci dostali příležitost vyzkoušet si širší spektrum disciplín.

Mladší žactvo (ročníky 2009-2007) závodilo v novojičínském bazéně v sobotu 2. 6., naši reprezentaci tvořilo celkem 8 borců. 9letí závodníci (roč. 2009) si premiérově vyzkoušeli atmosféru přeboru a to byl také jejich poslední závod v letní sezóně. Za POFM se poprvé a také velmi úspěšně předvedla na KPŽ Jolanka Ruzsová, vybojovala 4 tituly vicepřebornice kraje. Krajskou přebornicí na trati 100M se stala Viki Kochová, další medaile vybojovaly Vendulka Chaloupková, Poly Fuková a Kája Kišová.

Plavci ročníků 2006-2004 se o krajské medaile utkali v bazénu v Karviné 8. a 9. 6.. Naše výprava čítala celkem 16 již dosti ostřílených borců, premiéru na krajácích si odbyla Klárka Maskalová (roč. 2005). Hlavním cílem bylo potvrdit kvalifikační časy resp. zaplavat výkony, které by nás posunuly do dalších bojů. Zaznamenali jsme řadu pozoruhodných výkonů a také minimum diskvalifikací za technické chyby, dařilo se i štafetám. Matěj Saksa se stal přeborníkem kraje v disciplínách 100 a 200P, další přebornický titul přidala ještě Kačka Fuková na 50VZ. Medailové pozice obsadili i Gabča Blažková, Martin Polach a Jirka Rjaba.

Na obou přeborech také zabodovaly naše štafety, tentokrát dívčí. Mezi mladšími žačkami v Novém Jičíně vybojovalo kvarteto Chaloupková-A. Fuková-Kochová-Kišová 3. pozici v závodě na 40×50 PZ a bronzovou příčku holky vylovily i v disciplíně 4x50VZ ve složení Kišová-A. Fuková-Ruszová-Kochová. Stejná umístění tj. 2 bronzy zaplavaly také dívčí štafety starších žákyň o týden později v Karviné v sestavách: Tůmová-Fránková-Lednická-K. Fuková na 4x50VZ a Lednická-Blahutová- Fránková- K. Fuková na 4x50PZ.

Na krajských přeborech padlo celkem 51 osobních rekordů, získali jsme 4 tituly přeborníků kraje a 23 medailových umístění, byla potvrzena i řádka kvalifikačních pozic.

Děkujeme všem účastníků za příkladnou reprezentaci, gratulujeme ke zlepšení výkonů, přejeme radostné období odpočinku těm, pro které je tato závodní sezona ukončena a hodně sil a elánu těm, kteří ještě ladí formu na mistrovská klání.