Zimní Mistrovství České republiky, ročníky 2006 a 2005 – Prostějov a Mladá Boleslav, 1. – 2. 12. 2018

V letošní sezóně se plavcům a trenérům povedlo splnit hlavní úkol podzimu – kvalifikaci na mistrovství republiky 12 a 13letého žactva. Do daleké Mladé Boleslavi odcestovali dva plavci, v Prostějově závodilo nakonec pět borců. Pro děti i trenérku to byl svátek sezóny. Nejlepší výsledek se povedl v Prostějově Matějovi Saksovi, který si vytáhl Černého Petra a ve své hlavní disciplíně na 100 m prsa skončil s časem 1:20,76 na čtvrtém místě.

V Prostějově kromě Matěje plavali v individuálních disciplínách kluci Jirka Rjaba a Vašek Chaloupecký, oba kluci se na svých motýlových tratích výrazně zlepšili. Jirka lépe zaplaval 100 M, Vašek dvojnásobnou trať. Gabka Blažková v Prostějově neměla svůj den, ve své jediné disciplíně byla kvůli chybnému dohmatu diskvalifikována. Podobný osud potkal i kluky v polohové štafetě (trojici doplnil Adam Koch). V kraulové skončili na posledním 7. místě. Prostějov se bohužel jako pořadatel významného závodu příliš nevyznamenal. Závod provázely zmatky, chybně fungující startovací zařízení vnášelo mezi závodníky velkou nervozitu. Organizátoři nezvládli ani problém prostorový. Přesto bylo k vidění i několik kvalitních výkonů, včetně nového rekordu 12letých žáků na 100 metrů znak. Jakub Jan Krischke z ostravského klubu jej posunul na hodnotu 1:04,42.

V Mladé Boleslavi se pořadatelům povedla kvalitní sportovní akce. Plavci ročníku 2005 patří mezi velmi nadějné ročníky. V Boleslavi padlo hned několik rekordů 13letých. O tři se postarala Clementina Fraňková z Brna. V novém českém rekordu zaplavala 100 P i 200 P a také 200 PZ. Ve strhujícím finále na 100 metrů prsa rozhodovaly o vítězce jen milimetry. Clementina Fraňková zvítězila před Janou Přibylovou ze Zlína a obě děvčata pokořila původní český rekord. Nyní je na hodnotě 1:11,11. Také klukům se povedlo vylepšit na stejné trati dosavadní české maximum. Tobias Kern z Ostravy doslova šokoval svým výkonem, protože dohmátl o více než 2 sekundy rychleji a nový český rekord je tak na úrovni 1:06,96.

Naši dva reprezentanti, Martin Polach a Verča Fránková předvedli své standardní výkony. Řadí je sice až do poslední pětky startovního pole, nicméně pro naše plavce je úspěchem samotná kvalifikace na závody.

Velkou radost nám přinesla v Boleslavi naše odchovankyně, nyní již plavkyně KPS Ostrava, Kačka Fuková, která si vyplavala tři individuální stříbrné medaile (200VZ, 200M a 100VZ) a dvě zlata ze smíšených štafet. Na trati 100M skončila čtvrtá, bronz ztratila při dohmatu. Na 200VZ ji do titulu mistryně republiky chyběly pouze 4 desetiny sekundy.

Mladoboleslavští připravili závody na velmi vysoké úrovni. O skvělou atmosféru se v Mladé Boleslavi postaral moderátor závodů Radek Šilhán a v neposlední řadě všichni návštěvníci, jež přijeli do Boleslavi povzbuzovat.

Všem našim plavcům děkujeme za skvělou reprezentaci. Přejeme hodně sil do dalšího trénování a také klidný adventní čas. Výsledky jsou v sekci Termínovka/Výsledky.


Mezi přijatými na vrcholné závody aktuální sezóny je i 6 jmen borců z našeho klubu. Do Prostějova na misrovství 12letých se kvalifikovali Gábina Blažková, Vašek Chaloupecký, Jirka Rjaba a Matěj Saksa. Mezi republikovou elitou 13letých se v Mladé Boleslavi poperou o rekordy i Verča Fránková a Martin Polach.

Blahopřejeme kvalifikovaným, je to opravdu “něco”! Užijte si atmosféru a bojujte ze všech sil, budeme s Vámi.

ZMCR 12letí přijatí Prostějov

ZMČR 13letí přijatí Mladá Boleslav