19. ročník X-RunTo Triathlon Brušperk

V sobotu 11.6.2022 proběhl v Brušperku již 19. ročník X-RunTo Triathlonu Brušperk.

Jako předkrm jsme si dali v deset hodin dopoledne závod žáků, ve kterém se tento rok účastnili ročníky mladších žáků 2010-2009 a starších žáků ročníků narození 2008 – 2007. Letos pod odborným dohledem vedoucí POFM Ivety Ličmanové a trenérky Marty. A jelikož polovina Ostravských plavců je na soustředění v Bulharsku a ta druhá půlka měla z důvodu nadcházejícího mistrovství ČR zákaz účasti na našem triatlonu, konkurence tento rok nebyla velká a proto mě moc mrzí, že si někteří z našich plavců nepřišli prodloužit sezónu a zkusit štěstí v tomto všestranném závodě. Celkové prvenství si tak odváží Julie Kvasničková do Bystřice pod Hostýnem.

Ve 12:45 přišla na řadu hlavní kategorie. Kde finanční odměna v celkové výši 50 000,- Kč věnována našim generálním partnerem RunTo, přilákala opravdu zajímavá jména z celé republiky, ale také několik zahraničních triatletů z Polska a Estonska. Po čtvrtečních přívalových deštích nebyla voda v Brušperské nádrži opravdu v dobré kondici a připomínala spíše, než vodu hustou kávu. Přesto z vody vybíhal jako prví očekávaný vítěz plavecké části, bývalý český reprezentant v plavání Michal Rubáček, který ještě do nedávna držel Český rekord na 50m motýlek. V těsné blízkosti mu však sekundovala nadějná juniorka Veronika Holaniková, která byla loni celkově třetí a tak se řadila k favoritkám celého závodu. Ale to pravé peklo čekalo na závodníky na rozbahněné 28km dlouhé cyklo části, kde se vepředu utvořila dvojice Jiří Klíma, který v Brušperku zvítězil v roce 2011, 2012, 2015 a 2016 a Václav Klakurka, který byl v loni druhý za Slovákem Janatou. Zezadu se na ně dotahoval předloňský vítěz Hudeček. Klíma s Klakurkou spolu dojeli i do cíle cyklo části a tak bylo jasné, že o celkovém prvenství bude rozhodovat běh. V tom, ale dominoval Klíma a doběhl si pro celkově páté vítězství. Na Klakurku tak zbylo opět druhé místo. Jako třetí do cíle doběhl Petr Hudeček. Mezi ženami potvrdila zlepšující se formu Veronika Holaniková a od startu před sebe žádnou jinou ženu nepustila a s přehledem zvítězila před vítězkou z let 2016 a 2018 Barborou Šimkovou. Třetí dokončila loňská vítězka Tereza Rudolfová.

Musím ještě zmínit krásné druhé místo bývalého člena POFM Adama Andrle v juniorské kategorii. Adam bojoval jako lev a v celkovém pořadí skončil čtyřicátý šestý, což je krásný výsledek.

Počasí nám tentokrát přálo a díky tomu byla i slušná divácká kulisa. Všichni byli se závodem spokojeni a tak nezbývá, než poděkovat všem našim partnerům za podporu a těšit se na další, tentokrát jubilejní 20. ročník. Poděkování také paní Báře Konečné z Brušperka Borošína, která svou vlastní iniciativou podpořila závodníky při běžecké časti v tom nejtěžším kopci v podobě občerstvovací stanice. Někteří se nechali slyšet, že to byla záchrana před smrtí z horka 😊

Výsledky, fotogalerie, ale také chystanou reportáž v Brušperské TV si můžete prohlédnout na našich stránkách www.triathlonbrusperk.cz

Jan Holanik, hlavní organizátor závodu.

Výsledky zde

Foto od Martina Dedka
Galerie žáků od Blanky
Galerie běh od Elišky
Profi galerie od Jardy Rumíška
Profi galerie od Aleše Neulingera