20. ročník Xtreme Triathlonu Brušperk

Již po dvacáté v historii se konal v Brušperku závod ve třech výkonnostních disciplínách 0,8km plavání, 28 km horské kolo a 4km běh. Tento závod se konal poprvé v červnu roku 2003 jako nultý zkušební ročník, kterého se tehdy zúčastnilo pouze 7 startujících. Postupem času se z tohoto triatlonu stala nedílná součást triatlonového kalendáře mnoha sportovců, a to nejen z České republiky. Pravidelně k nám zavítají startující z Polska, Slovenska, ale v minulosti jsme zaznamenali startující i z Británie nebo například z Litvy. Do hlavního závodu se pravidelně hlásí kolem stovky soutěžících, nejvíce jsme měli okolo 135, což je i maximální kapacita našeho závodu. Od roku 2019 máme zařazen do programu závod žákovských kategorií, abychom se pokusili přitáhnout ke sportu mládež. To vše díky našim stálým, ale i příležitostným partnerům a sponzorům, kteří se podílejí na financování našeho závodu nebo poskytnou věcné dary pro umístěné v jednotlivých kategoriích.

Letošní ročník nebyl ničím výjimečný. Termín byl stanoven na 3.6.2023 a počasí bylo, až na trochu studenější vítr dokonalé. Nejprve se do vln brušperské přehrady pustily žákovské kategorie, které odstartovaly přesně v 10:00 hodin. Na celkem 8 dívek a 7 chlapců čekaly tratě v podobě 0,2km plavání, 4km cyklistiky na horském kole a 1 km běhu. V cíli byl nejrychlejší Jan Frenzel z Opavy, který byl tak nejrychlejší i v kategorii ml. žáků (2011-2010). Nejrychlejší ml. žačkou se stala Zuzana Veselá. Kategorií starších žáků (2009-2008) ovládl Jaromír Šarik, ze st. dívek to byla Aneta Štěpánová z Ostravy. Za zmínku stojí také třetí místo v kategorií ml. žáků které obsadil náš člen Tomáš Mikuš.

Ve 12:40, se už na břehu přehrady shromáždila stovka mužů a žen, aby bojovala nejen o vysoké prize money, které pro letošní ročník vypsal náš generální partner společnost RunTo v celkové výši 30 000,- Kč. Ve 12:45 bylo odstartováno a všichni byli zvědaví, jestli si pětinásobný vítěz tohoto závodu Jiří Klíma z Přerova dokáže poradit z mladšími vyzyvateli, kteří už tady také dokázali vyhrát nebo se v minulosti umístili v první desítce, nebo to nakonec bude někdo úplně nový. Stejně tak to bylo otevřené v ženské kategorii, kde se na startu potkala loňská vítězka Veronika Holaniková z Krmelína s dvojnásobnou vítězkou z let 2017 a 2020 Annou Lužnou z Opavy, nebo dokáže zvítězit některá z polských závodnic, od kterých nikdo nevěděl, co se od nich dá čekat. A jelikož Jiří Klíma cca v polovině závodu odstoupil, bylo jasné, že další vítězství do své sbírky nepřidá. Na čelo závodu se ale během cyklistické části do čela propracovala trojice Bednarský, Hanslian a Janata, kteří už měli na další pronásledovatele docela slušný náskok. Bylo tak jasné, že se o pořadí na stupních nejrychlejších mužů bude rozhodovat, právě mezi nimi. Pro prvenství si tak nakonec doběhl právě Vojtěch Bednarský z Titanu Trilife, který zde zvítězil vůbec poprvé. Minutu a čtyřicet vteřin za ním doběhl Filip Hanslian z Novatop Bike Teamu, třetí byl Slovák Boris Janata z Mountaintime Dema Tri Teamu. Mezi ženami nakonec systémem start – cíl zvítězila juniorka Veronika Holaniková a připsala si tak na tomto podniku, již druhé vítězství. Jako druhá doběhla Michalina Bak z Polska a třetí nejrychlejší ženou celkově se stala Anna Lužná z Opavy.

Krásný závod si nakonec užili všichni startující. Důležité bylo, že se celý závod obešel bez vážnějšího zranění, a tak můžeme s dobrým pocitem uzavřít dvacetiletou historii jednoho z nejpopulárnějších triatlonů na Severní Moravě. Podrobné výsledky ze závodu a jednotlivých věkových kategorií a fotogalerie si můžete prohlédnout na webu www.triathlonbrusperk.cz. Videozpravodajsví pak na webu brušperské TV.

Jan Holanik

Hlavní pořadatel závodu

 

Partneři: VZS Ostrava, RunTo, 4Ever, město Brušperk, Nadace OKD, Ausys, Fujitsu, Optika na náměstí, Hotel Harmony Ostrava, Studio Radana, Bike sport, Bazén Brušperk, Extra obchod, Alcohol Shop a OvaIT.