1

Mezinárodní letní mistrovství ČR Masters a naši sportovci! :-)

O víkendu 28. – 29. dubna 2018 se historicky poprvé a určitě ne naposled, účastnila výprava našich masters reprezentantů (čti místních veteránů z řad trenérů a otců malých závodníků) XXXV. Mezinárodního letního mistrovství ČR v plavání masters v Ústí nad Labem.

I přes vyčerpávající cestu do 450km vzdáleného dějiště, velice neštastné rozlosování disciplin a konání závodu na těžkém 50m bazénu, se naši tři borci Martin Perutka, Peter Hořava a Eduard Špok, poměřili se silnou mezinárodní konkurencí velice úspěšně. Posbírali celkem 3 první, 5 druhých a 4 třetí místa ve svých věkových kategoriích a navíc jedno zlato za celkové vítězství napříč kategoriemi. V poměru umístění na stupních vítězů k počtu závodníků se tak naše výprava zařadila k naprosto nejúspěšněším klubům mistrovství. Všichni naši borci navíc startovali ve stejné věkové kategorii 35-39, takže si v mnoha případech i vzájemně konkurovali.

Peter Hořava vybojoval 1. místo v disciplínách 100m a 200m prsa, kde mu zdatně, v obou případech na 3. místě, sekundoval nováček Eduard Špok ve skvělých osobních rekordech. Další 1. místo přidal Martin Perutka v disciplině 100m volným způsobem. Druhá místa pak vyplavali Peter Hořava v disciplínách 50m volný způsob, 50m znak, 50m prsa a Martin Perutka na 50 a 100m motýlkem. Třetí místa kromě již zmíněných dvou úspěchů Edy Špoka doplnil P. Hořava na 200m polohový závod a M. Perutka na 50m volným způsobem. Překvapivou ale velice příjemnou “třešničkou na dortu” pak bylo celkové 1. místo a zlatá medaile (napříč kategoriemi podle bodových tabulek Masters) Petra Hořavy na 50m znak v čase 30,80 s. O skutečně silné konkurenci mistrovství svědčí např. jeden světový a jeden evropský rekord, které v průběhu víkendu překonal závodník z Brna Rudolf Šmerda v disciplínách 200m(3:11,38 WR) a 100m (1:22,83 ER) motýlkem v kategorii 75-79.

Jedinou drobnou pihou na krásném závodním víkendu tak byla nemožnost účasti našeho klubu ve štafetových závodech, kde by v případě přítomnosti původně 4. člena Jana Holanika, mohli kluci pomýšlet na další slibná umístění. Zdraví je však přednější a něco si musí nechat i na příště.

Napsal: tr. Peter Hořava

Děkujeme klukům, že se neztratili mezi 51 kluby z celé ČR, Slovenska a Rakouska. Jen skromně napsali své výsledky a postřehy. Obrovská gratulace a díky za bezkonkurenční reprezentaci plaveckého umění ve Frýdku-Místku  mezi dospělými plavci. Obstáli jak na závodní půdě ČR, tak v mezinárodní konkurenci se zařadili jako úspěšný trojlístek.

Po podrobném zkoumání listin výsledků jsme zjistili, že závodů se zúčastnili i 80 letí plavci jako Břicháček Václav, nebo 85 letý Svozil František. Disciplínu 100 Z absolvoval úspěšně i 91 letý Řepka Vladimír! Ohromné! Na startovací listině jsme objevili i pár 80 letých žen. Potom, že sport je jen pro ty v nejlepším věku a kondici.

Nikdy není pozdě začít a zabojovat!!!  

Přejeme i do dalších dnů, závodů a klání co nejvíce úspěchů a díky za jedinečné vzory pro naše plavce.

 

Fotogalerie se tvoří…

Kompletní výsledky jsou k vidění na stránkách swimmasters, http://cze.swimmasters.eu/doc/5118_v%C3%BDsledky.pdf   třeba pro ty, co by se chtěli v budoucnu přidat.

Komentář(1)

  1. Hanys:

    Chlapi moc gratuluju, jste fakt dobří 🙂 Mrzí mě, že jsem vám nemohl pomoct s tou štafetou. Snad příště.
    H.