MČR Mladá Boleslav a Plzeň

O víkendu 17. – 18.6.2023 proběhly mistrovství republiky mladšího i staršího žactva.

V Mladé Boleslavi se sešli na 25 metrovém bazéně ti dvanáctiletí. Z našich plavců se kvalifikovali: Valerie Juráčková na všechny své přihlášené časy, Matyáš Berek na 200M a Eva Müllerová na 400OPZ, která touto kvalifikací zajistila start dvěma dalším holkám, V. Stratilové a K. Kempné ve štafetách na 4x50PZ a 4x50K. Takže jsme dostali na toto mistrovství 5 žáků, což je po kovidových letech obrovský úspěch. Konkurence je v tomto ročníku opravdu velká a není jednoduché se prosadit na přední příčky. Svědčí o tom dosažené časy vítězů, kdy například čas vítěze chlapců na 50 metrů Kraul, 0:26,32 byl jen tři desetiny za českým rekordem dvanáctiletých, a to chybí do konce roku ještě šest měsíců, takže lze očekávat, že ho Pardubický plavec Sami Al-Robai do konce roku s největší pravděpodobností překoná. O kvalitě tohoto času svědčí i to, že překonal dokonce čas nejrychlejšího žáka mezi třináctiletými a na stupně vítězů by tento čas stačil i mezi žáky čtrnáctiletými. Stejně kvalitní časy padaly i mezi dívkami a tak musíme zatleskat dvěma desátým místům Valerie Juráčkové. To první získala hned v první disciplíně na 100P, kde si vylepšila i osobní maximum a to druhé na 200PZ s vylepšením osobního maxima o dvě vteřiny a zároveň tímto časem překonala další oddílový rekord, který byl v držení Karly Chlopčíkové od roku 2015. I její další umístění ve druhé desítce jsou hodnotnými výsledky. Maty Berek se bohužel před mistrovstvím potýkal s nemocí a tak se dalo čekat, že jeho oslabené tělo bude s náročnou tratí 200M hodně bojovat. To se taky potvrdilo, ale přesto Maty nebyl poslední a obsadil krásné 21 místo.

Eva Müllerová měla na programu podobně obtížnou 400PZ a pokud se na této distanci nesejde všechno jak má, je velmi obtížné pak zaplavat dobrý čas. Evička však bojovala statečně a vyplavala si nakonec 27 místo.

Velmi hodnotné výsledky nakonec udělaly naše holky ve štafetách. Hned v té úvodní na 4x50K se jim podařilo umístit se na osmém místě a v té druhé na 4x50PZ na desátém místě, kde více jak o dvě vteřiny překonaly svůj osobní rekord z KPŽ v Havířově. Holky opravdu bojovaly jako tygřice a zaslouží si za tyto výkony uznání, protože na tomto mistrovství bylo celkem 82 oddílů a většině se tak ani nepodařilo štafetový tým poskládat.

To v Plzni se bojovalo na 50m bazéně a pro našeho jediného kvalifikovaného Tomáše Mikuše to byla vůbec premiéra. Tomáš se kvalifikoval na 200 a 100M. A jelikož to bylo MČR starších žáků, rozhodčí jsou tady již nekompromisní a Tom bohužel ve své první disciplíně 200M zaplatil za drobnou chybku diskvalifikací. Naštěstí se z toho do druhého dne otřepal a možná ho to i nakoplo, protože na 100M zaplaval neskutečných 1:18,49 a o vteřinu překonal svůj osobní rekord z KPŽ. Na 50m bazéně se tohle podaří opravdu málokomu. Tento čas tak stačil na krásné 23 místo.

Závěrem tedy poděkování všem našim kvalifikovaným plavcům za skvělou reprezentaci oddílu. Klobouk opravdu dolů před všemi, kteří se dokážou z našeho bazénu s madly na obrátkách, kvalifikovat, až na mistrovství republiky. Poděkování také všem jejich trenérům, kteří je celou sezónu vedli k tak dobrým výsledkům. Díky také vedení POFM a všem ostatním, kteří se podílejí na chodu oddílu. A samozřejmě rodičům, kteří své děti dovezou, až na takové vzdálenosti, aby je pak ještě mohli podpořit v jejich výkonech. Velký dík trenéru Slezanu Opava Petru Wolfovi za to, že vzal našeho Toma pod svá křídla na MČR v Plzni.

Jan Holanik

Výsledky Mladá Boleslav

Výsledky Plzeň

Fotogalerie