Velká cena Nového Jičína

Na konci sezóny dostaly naše čtyři nejúspěšnější plavkyně možnost se nominovat na 1. ročník Velké ceny Nového Jičína. Tyto závody jsou pořádány na venkovním 50m bazéně, což byla generálka pro muže a ženy kvalifikované na velké mistrovství republiky, které se koná od čtvrtka 30.6. v Praze, také na otevřeném 50m bazéně v Podolí. To se týkalo například některých našich odchovanců momentálně působících v KPSOs (Adam Adrian Holanik, Apolena Fuková a Viktorie Kochová). Ti ostatní to měli spíše jako poslední závody v sezóně a jezdívají si tyto závody jen užít, jelikož na venkovních padesátkách se osobáky většinou nedělají. Venku totiž bývají často proti plavcům povětrnostní podmínky jako třeba vítr, ale zejména znakaři to nemají jednoduché, protože nad sebou nemají strop, nemají se tudíž čeho chytit, navíc je oslepuje ostré slunce, takže většina z nich šněruje trať od lajny k lajně a nezřídka se stává, že někdo vjede i pod lajnu. Naše čtyři bojovnice navíc závodily vůbec poprvé na 50m bazéně a byly v kategorii žaček 2009 – 2012 skoro nejmladší a kromě Valerie Juráčkové měly vůbec štěstí, že se do závodů kvalifikovaly a na některé disciplíny nakonec jen na poslední chvíli jako náhradnice, takže si to jely opravdu jen osahat a jak už jsem řekl, jely si to užít……….ovšem mimo naši Valču, protože té je to asi úplně jedno jestli plave venku nebo vevnitř a jestli má bazén 25 nebo 100m. Ta si udělala osobáky hned tři a na 50m znak dokonce zaskočila své starší soupeřky a doplavala si pro neuvěřitelné třetí místo. To samé se jí málem podařilo na 200P, kdy byla čtvrtá a vměstnala se tak mezi plejádu holek ročníku 2009, kde, až na samém konci výsledkové listiny pak byly ostatní závodnice z ročníků 2010 a 2011. Valča je prostě z jiné planety. Ale, abych nechválil jen jí. Ostatní holky si sice osobáky neudělaly……což platilo pro 95% všech ostatních plavců, ale Například Evička Müllerová si parádním výkonem vyplavala 7 místo na 200 metrů znak. Ale ve 30 členném startovním poli, které bylo opravdu našlapané hlavně staršími soupeřkami jsou skvělé i dvě patnácté místa Klárky Kempné a osmnácté Verči Stratilové. Holky jsou zkrátka bojovnice a i když bylo předem jasné, že dostat se na bednu bude takřka nemožné, šly do toho naplno. A jelikož bylo prostoru okolo venkovního bazénu dostatek a slunce nám svítilo od samotného rána, užili si to i rodiče, diváci, no prostě to byl takový plavecký svátek.

A těmito závody, už opravdu celá tato sezóna pro POFM končí a já přeji všem plavcům, trenérům, vedení klubu, rodičům a všem zainteresovaným, krásné a pohodové prázdniny. Těším se na všechny v září na startu nové sezóny 2022/2023.

tr. Jan Holanik

 

Děkujeme tr. Honzovi za jeho skvělou podporu a report. Úžasné výsledky, zážitky, fotografie. Celoroční práce všech se zúročila a přinesla své ovoce! Jak píše trenér, je to spolupráce všech.

A teď už všem opravdu krásné a slunečné prázdniny. 🙂

Sepisujte, foťte a posílejte prázdninové momentky ať na suchu, či ve vodě … prostě užívejte!

 

 

Fotogalerie

Výsledky VC Nového Jičína 2022

Výsledky klubů VC Nového Jičína 2022